Візова інформація
Необхідні документи
Основні документи, потрібні для отримання короткострокової візи:

Візова анкета з вклеєною фотографією, заповнена латинськими літерами (польською, англійською або українською в транслітерації) та підписана особисто заявником. Візова анкета для неповнолітньої дитини подається і підписується одним із батьків або офіційних опікунів. Окрему анкету слід подавати також і у випадку дітей, вписаних до паспорту одного з батьків або офіційних опікунів, де буде вклеєна окрема віза.
Одна кольорова фотографія. Щоб ознайомитися з вимогами до фотографій, будь ласка, натисніть тут
Підписаний заявником закордонний паспорт, що відповідає наступним вимогам:
дійсний принаймні 3 місяці після дати останнього запланованого виїзду з території країн ЄС;
містить принаймні дві вільні сторінки (для віз) і виданий не раніше, ніж 10 років тому. У випадку подачі документів на візу для неповнолітньої дитини, вписаної в паспорт одного з батьків/офіційних опікунів, паспорт повинен містити 2 додаткові вільні сторінки для її/його візи;
 у випадку наявності інших закордонних паспортів, їх потрібно долучити до візової анкети (оригінали та копії). Якщо попередні паспорти були здані або анульовані,  необхідно надати внутрішній паспорт з відповідною відміткою  або довідку з ОВІРу про його вилучення.

Додатково необхідно надати заяву про відсутність/наявність інших паспортів. Щоб завантажити заяву, будь ласка, натисніть тут.
продовжені паспорти до розгляду не приймаються.
необхідно також надати копію першої  сторінки паспорту, копії всіх Шенгенських віз за останні три роки, копію останньої національної візи, а також копії усіх штампів про в"їзди/виїзди здійснені по цим візам.
Внутрішній паспорт – оригінал і копія всіх сторінок з відмітками. Згідно з ст. 16 і ст. 18 постанови Вищої Ради України про паспорти (Про затвердження положень про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/2503-12) протягом 1 місяця від дати зміни прізвища, паспорт повинен бути зміненим.

Важливо: прізвище, ім’я та по-батькові у внутрішньому та закордонному паспортах, а також в інших супроводжуючих документах заявників повинні бути ідентичні.
Оригінал та копія страхового медичного полісу, що відповідає наступним вимогам:
зона покриття – Європа, Шенген або весь світ, сума покриття на особу - 30000 €, сума франшизи не повинна перевищувати 150 € (100 € у випадку подачі документів у Рівному, Тернополі та Луцьку);
страховий поліс повинен бути виключно надрукований машинописом;
усі дані заявника в страховому полісі повинні бути правильними (ПІБ, повна домашня адреса проживання, номер та серія дійсного закордонного паспорту та дата народження);
при одноразовій поїздці медичний поліс має покривати всі дні запланованого перебування, а період страхування повинен бути на 15 днів більший від дати дії візи. У випадку багаторазових поїздок медичний поліс може покривати лише період першої поїздки;
страховий поліс необхідно надати з оригіналом та копією квитанції про оплату (із зазначенням наступної інформації: ПІБ заявника або номер страхового полісу); 
страхувальником може бути лише повнолітня особа. У випадку подачі документів для неповнолітньої особи Страхувальником може бути один з батьків/офіційних опікунів;
Додатково, для неповнолітніх осіб (до 18 років) потрібно надати:
оригінал та копію свідоцтва про народження;
у запрошенні / бронюванні готелю повинні бути вказані дані всіх подорожуючих осіб;
копії внутрішніх паспортів батьків;
нотаріально завірений дозвіл від батьків/офіційних опікунів на виїзд дитини закордон (надається навіть у випадку спільної подорожі), що містить наступну інформацію: країни виїзду (Польща та інші країни Шенгенської угоди), чітко зазначений термін дії нотаріально завіреного дозволу на виїзд закордон (число/місяць/рік). У випадку, якщо дитина їде у супроводі третьої особи, нотаріально завірений дозвіл повинен містити дані цієї особи. Також додатково необхідно надати її/його діючу візу та копію першої сторінки закордонного паспорта;
якщо для відкриття візи для неповнолітньої особи подається закордонний паспорт одного з батьків/офіційних опікунів до якого вона вписана, дозвіл від нього/неї подавати не потрібно. Будь ласка, зауважте, що в такому випадку документи може подавати виключно той з батьків, до закордонного паспорту якого вона вписана;
якщо є тільки один опікун, необхідно надати рішення суду про одноосібне опікунство, свідоцтво про смерть або інший підтверджуючий документ.
Документи, що підтверджують вид діяльності, наявність фінансових коштів/зв'язків з Україною:

1. Для найманих працівників: оригінал довідки з місця роботи, що містить наступну інформацію: дані заявника, дату прийняття на роботу, посаду, заробітну плату за останні шість місяців, а також: ім’я, прізвище та посаду особи, яка її видала і контактні дані організації (повна адреса та стаціонарний номер телефону компанії). Довідка повинна містити інформацію, що робоче місце на час поїздки зберігається.

*Для заявників, які працюють у ФОПа без печатки необхідно додатково надати оригінал реєстраційних документів ФОП разом із витягом з банку, де буде відображено, що нарахування зарплати відбувається саме цим підприємцем (стосується Львівського консульського округу).

*Для заявників, які працюють у ФОПа без печатки в довідці з місця праці має бути зазначена інформація, що підприємство працює без печатки і додатково надати копії реєстраційних документів (стосується Київського консульського округу)
2. Для приватних підприємців: оригінал та копія витягу з держ.реєстру або ліцензії, або свідоцтва про державну реєстрацію* та останньої податкової декларації, яка видана не пізніше ніж три місяці тому та завірена печаткою податкової служби**.

*За умови подачі до ППВА Львівського консульського округу, додатково до оригіналів реєстраційних документів необхідно надати квитанції про оплату податку, як підтвердження діяльності підприємця.

** У випадку подачі до ППВА Києва приватним підприємцям необхідно надати лище один із вказаних в даному пункті документів (оригінал і копію).
3. Для осіб, які не працюють: оригінал довідки з банку про наявність фінансових коштів + виписка про рух коштів на рахунку за останні 3 місяці. Або дорожні чеки, необхідно надати оригінал та копію з обох сторін і квитанцію про їх купівлю.
4. Для пенсіонерів: оригінал та копія пенсійного посвідчення і виписка з Пенсійного Фонду про нарахування пенсії за останні шість місяців.
5. Для учнів та студентів: оригінал довідки з навчального закладу, в якій зазначено період, коли учень/студент вільний від занять. Або інформація про те, що навчальний заклад не заперечує щодо відсутності учня/студента на період його подорожі.
6. У деяких випадках: документ, який підтверджує право власності (на землю, будинок, автомобіль або в окремих випадках інше майно) або остання податкова декларація (у випадку осіб, які подорожують вперше).
Документ, що підтверджує наявність фінансових засобів для покриття витрат пов'язаних з подорожжю до країн зони Шенген (згідно з Розпорядженням Міністра внутрішніх справ Республіки Польща від 23.02.2015 р. Натисніть тут):

1. Спонсорування – оригінал листа-спонсорування , довідка з банку про залишок на рахунку + виписка про рух коштів на рахунку за останні три місяці спонсора. Спонсором може виступати родич першої лінії (необхідно надати документи, що підтверджують спорідненість).
2. Для підтвердження наявності власних фінансових коштів необхідно надати один з наведених нижче документів:

а) оригінал довідки з банку про наявність фінансових коштів + виписка про рух коштів на рахунку за останні три місяці;
б) дорожні чеки, необхідно надати оригінал та копію з обох сторін і квитанцію про їх купівлю.

* У випадку, якщо спонсором виступає третя особа, лист-спонсорство повинен бути нотаріально завірений (для ППВА, що розташовані у Луцькому, Вінницькому, Харківському та Одеському округах)
Документ, що підтверджує проживання під час поїздки:

оригінал або факс підтвердження бронювання від готелю (з вказанними реквізитами готелю, даними осіб що проживатимуть);
роздруковане підтвердження бронювання від готелю + виписка з банківського рахунку про оплату даного бронювання (завірена печаткою банку) + «скріншот» електронної пошти, на яку надійшло підтвердження;
гарантія приймаючої особи або приймаючого суб'єкту (юридична або фізична особа що запрошує) - запрошення визначене в 3 Розділі Закону від 12 грудня 2013 р. про іноземців).
Кожен, хто не є громадянином України, має також надати:

Документ, що підтверджує легальність проживання на території України (віза/посвідка на проживання/реєстрація дійсні ще 3 місяці після останнього запланованого повернення в Україну).
Документи, що підтверджують головну мету перебування:

Оригінал і копія* письмового розпорядження чи довідка про вступ до університету, коледжу, школи, або довідка з курсів, що містить натупну інформацію:

Дату видачі, підпис контактної особи і чітко зазначене її прізвище та ім'я, а також печатку організації;
Номер телефону, повна назва, реєстраційний номер (REGON, NIP, KRS) і адреса організації, що запрошує;
Прізвище, ім'я, рік народження заявника, серію та номер дійсного закордонного паспорта заявника, громадянство;
Вид, загальний період, а також актуальний семестр навчання і тип навчання (платний / безкоштовний).
У випадку, якщо навчання платне – квитанція про оплату або виписка з банківського рахунку з інформацією, про стан коштів, достатніх для оплати навчання;
Детальний план навчального курсу.
Учнівський/студентський квиток з університету, коледжу чи школи або довідка з курсів, де навчатиметься дана особа.

УВАГА!

Додатково: під час подачі документів до ППВА, які працюють на умовах попередньої оплати, заявникам необхідно надати оригінали квитанцій про оплату сервісного збору, в іншому випадку документи не будуть прийняті.

* Зверніть, будь ласка, увагу, що запрошення/довідки повинні бути виданими на офіційному бланку, містити підпис уповноваженої особи та печатку. Термін дії запрошення – 3 місяці від дати його видачі, термін дії довідки – 1 місяць від дати її видачі.

Під час оплати візового та сервісного зборів необхідно надати копію 1-6 (за наявності будь-якої інформації на них) сторінок українського паспорту або копію першої сторінки закордонного паспорту у касі банку. Оплата може бути здійснена готівкою в євро або гривні у касах банку, які знаходяться в приміщенні Пункту Прийому Візових Анкет до Польщі. Під час оплати додатково необхідно сплатити комісію за послуги банку.

Будь ласка, зверніть Вашу увагу на те, що усі кошти, сплачені за візовий та сервісний збори, не повертаються.